A portalan gondtalanság

Bejegyezte: 2016-12-29Egyéb

Évszázadok óta a háztartásban bizonyos házimunkák a nőkre maradnak, mert ezeket nekik „kell” elvégezniük – ez persze egyrészt sztereotípia, de a tapasztalat mégis az, hogy a takarítás bizony a hölgyek dolga. Ebben nyújt hatalmas segítséget a makói BarZak Takarítószolgálat, amelynek vezetőjével, Asztalos Péterrel, a Családi magazinban beszélgettünk.

Manapság a nők is ugyanannyit dolgoznak, mint a férfiak, ám amikor hazaérnek a családjukhoz, kezdődik a második műszak. Hétvégén pedig anyu kimarad a mókából, mert amíg apu elmegy a gyerekekkel a játszótérre vagy moziba, ő rendbe teszi a lakást. Hatalmas segítség, ha valaki elvégzi helyettünk a nagy-, vagy akár a heti kistakarítást. A BarZak Takarítószolgálat ezt vállalta magára.

A cégeknél, vállalatoknál, irodákban bevett szokás, hogy a takarítással erre specializálódott cégeket bíznak meg, de otthonunk rendbetételét nehezen adjuk át másnak. Az egyik gát bennünk a bizalmatlanság, hisz fura, hogy valaki más ér a holminkhoz. A másik gátló tényező pedig, hogy szégyelljük magunkat – részben azért, mert más végzi el helyettünk a takarítást, részben pedig azért, mert talán olykor-olykor elhanyagoljuk kicsit az otthonunkat. Sokszor előfordul például, hogy legalább nagyjából kitakarítunk, mielőtt takarítót hívunk. Ezeket a gátakat pedig le kell rombolni, már azért is, mert ez is egy szakma, amit tanulni kell, ha professzionálisan szeretnénk végezni.

Olvassa el a teljes cikket a promenad.hu-n