ELKEZDŐDÖTT! Változás a porszívópiacon.

Bejegyezte: 2017-09-09Egyéb

Sokak által ismert EU-s szabályozás határidejéhez értünk. Amennyiben 2017 szeptembet 1. után szeretnének pórszívót vásárolni, akkor feltétlenül olvassák el a cikket.

A változás nagy hatással lesz a gyártókra és a forgalmazókra, mert a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő porszívók egy részét ki kell vonni a forgalomból.

Több alkalommal említettük már a 2014-es változást, amelyben már korlátozták a felvett teljesítményt 1600W-os határt szabva.

2017 Szeptember elsejétől már a szabályozás második lépcsőfokának megfelelően, ezt az értéket 900W-ra szabályozták.

Gondolhatjuk, hogy ez egy drasztikus csökkentés. És ezért nem „szív” majd a porszívó. A technológia is annyit fejlődött, hogy ez nem fog gondot okozni.

Megváltoztatták az energia címkéket is, mivel kisebb lesz a felvett teljesítmény ezért megjelentek az
A+,
A++, és az
A+++ jelölések,
viszont eltűnnek az E,F,G jelölések.

Ami nagyon fontos, hogy az éves energiafelhasználást is erősen lecsökkentették, eddig a maximum a 62kW/annum volt és ezt most 43kW/annumra csökkent.

Ez nagyvonalakban azt jelenti, hogy egy nagyobb lakás heti egy alkalommal való kiporszívózásával egy évben mennyi villamosenergiát használtunk el. Ez a szabályozás, amennyiben belegondolunk, hogy az EU területén, most is mennyi porszívó működik, akkor ez egy jelentős érték. Háztartásonként is biztosan megjelenik majd a csökkentett fogyasztás, de ezt nem nagyon fogjuk észrevenni.

Címkéken olvasható tulajdonságok, amiket érdemes elolvasni.

Szerintünk a legfontosabb tulajdonságok sorrendben:

  • Szűrőrendszer, távozó levegő pormentessége. (Mivel a szakterületünk a portalanítás.)
  • Milyen felület takarítunk: Mennyi a kemény és mennyi a szőnyeggel fedett terület.
  • A kábel hossza. (Persze ez nincs feltüntetve, de van különbség. Ugye mindenki járt már úgy, hogy csak egy méterrel lenne hosszabb)
  • Hangkibocsátás szintje.
  • Energiafogyasztás. (Ugyan az új szabályozás miatt nem lesz nagy különbség.)