Milyen porszívót válasszon?

Bejegyezte: 2016-05-07Egyéb

Bízunk abban, hogy az elmúlt három alkalommal tudtunk olyan ötletekkel szolgálni, melyek használatával a tisztaság mellett a higiénia is beköltözött az otthonukba. Színkódoltunk, port töröltünk és a felmosásnál is tudjuk, hogy fontos az öblítés. Többször említettük, hogy a módszereink nem jelentenek többletkiadást a családoknak. Ám a mostani részben az egyik legdrágább eszközről lesz szó. Ha jól választjuk meg, akkor többszörösen is visszahozza az árát.

Takarítási szempontból nélkülözhetetlen a porszívó. Hiába törölgetünk, ha a porszívónak gyenge a szívó ereje vagy kifújja hátul port. Fontos, hogy olyan porszívóval dolgozzunk, ami segít a portalanításban és nem csak a nappalink dísze.

Önnek milyen porszívója van? Nagy teljesítményű? Porzsákos? Vizes? Szénszűrős? Piros? Hosszú a csöve vagy éppen rövid a zsinórja? Vagy beépített?

Egy porszívónak sok paramétere van: teljesítmény, zajszint, szívóerő, légáteresztés, kábelhossz, súly, méret, tartozékok, HEPA szűrő, ultra HEPA szűrő, ultra aktív HEPA szűrő, tartályméret, szín, forma, ár….. Ezek igen fontos tényezők a porszívó vásárlásakor.

Általános, hogy a legfontosabb szempont a porszívó ára. Szinte biztos, hogy minél drágább, annál jobb. De mégis előfordulhat, hogy nekünk nem a legdrágábbra van szükségünk. Abban szeretnék egy kis plusz segítséget nyújtani, hogy figyeljenek az egyik fontos tulajdonságra.

A szívóteljesítményre.

A porszívó esetében kétféle teljesítmény van. Az egyik az elektromos teljesítmény, ami a motor teljesítményfelvétele. A másik a szívóteljesítmény, ami a porszívófejnél mért szívóerő mértéke. A szívóteljesítmény 200-500 W körüli érték lehet, míg a motorteljesítmény 600-1600W-ig terjedhet. Van, akinek a háztartásában található akár 2500W-os porszívó, de egy uniós szabályozás értelmében 2014-től maximalizálták a felvett teljesítményt 1600W-ra.

Miért pont a szívóteljesítményt emelem ki a hosszú sorból? 2 oka van ennek:

Egyrészt, mert a takarításban meghatározó tulajdonság, hiszen fontos, hogy amikor van időnk és éppen porszívózunk, akkor az ne csak egy „tologatom a porszívó fejét ide-oda”, hanem valóban hasznos időtöltés legyen. Amennyiben erős a szívóhatás, akkor a tologatás közben a lehető legtöbb port tudjuk összeszedni a földről, a szőnyegből, a sarokból és az ágy alól is. Másrészt, mert úgy érzem, hogy becsapnak a porszívókra írt számok. Rossz mérce alapján választunk porszívót. A boltok polcain, illetve a porszívókon a motor teljesítménye van feltüntetve. Pedig ennél sokkal fontosabb a szívóteljesítmény.

350W vagy 1600W?

Ki venne egy 350W feliratú porszívót, amikor a másik boltban 1600W-osat árulnak? Magyarországon van egy bolthálózat, ahol régebben is kiírták minden porszívóhoz a szívóteljesítményt is. Ők tudják, hogy hülyék azért nem vagyunk. Sajnos a szabályozás után is a már ismert betűkódokat használják. Mindenki ismeri az AAA B, C besorolásokat. Most a porszívók esetében még ritkák az AA vagy A++-os termékek, de pár éven belül már megjelennek a polcokon ezek a termékek is.

adatlapok

Tehát a mai jótanácsunk a következő: Válasszunk szívóteljesítmény és megfelelő szűrőrendszer alapján és mindig vegyük figyelembe, a saját igényeinket, és inkább várjunk még pár hónapot és döntsünk a jobb mellett, mert takarítási szempontból csak ennek van értelme.

Ha már van egy porszívónk, aminek jó a szívó ereje, akkor gondoljuk át, hogy mi mindent tudunk kezdeni azon kívül, hogy felporszívózzuk a laminált lapot vagy a szőnyeget? Igen. Lehet mást is porszívózni.

Belegondoltak már abba, hogy micsoda nagy felület a fal és a mennyezet? Ezeken is megáll a finom por, a pókháló, amit észre sem veszünk, viszont száll a por szüntelenül és nem értjük, hogy mitől. Soha nem lesz portalan az otthonunk, ha nem takarítjuk le ezeket a felületeket is.

Amennyiben tényleg rávesszük magunkat az alapos portalanításra, akkor porszívózzuk le a plafont és a falakat. Meglátjuk, hogy néhány alkalom után, (feltéve ha a portörlést is úgy végezzük, ahogy arról már az egyik előző részben szó esett) a por kevésbé száll annyira, hiszen egy részét a jól szívó, és megfelelő szűrőkkel ellátott porszívónk nyeli el, a vízszintes felületekről pedig a törlőkendők magukba zárják.
És Íme a bizonyíték, hogy már régen is falporszívóztak:

falporszivoA következő alkalommal a háziasszonyok rémálmáról fogok elárulni egy-két érdekes trükköt, melyből Ön is megtudhatja: miként lehet gyorsan, mégis higiénikusan csíkmentesen ablakot tisztítani. Tartson akkor is a BarZak Takarítószolgálattal, amely a por mellett a leplet is lerántja a ragyogó tisztaság érdekében! A munkatársak nevében is köszöni figyelmét Asztalos Péter ügyvezető.

Mondja el gondolatait kommentben!